12. En mamma är inte en nunna

Nunna med urringning

Det känns som om mammarollen, i många sammanhang, har en nunneliknande stämpel. Jag tycker det är tråkigt och det väcker en massa tankar hos mig om varför det är så och jag känner för att bryta denna bild. Jag vill gärna inspirera kvinnor att väcka lite mer djuriska drifter i sig själva, för de finns där hos de flesta. Dessutom vill jag motarbeta allt som hämmar den naturliga sexuella lusten. Det skulle gynna många äktenskap tror jag. Man kan absolut göra detta med “stil”. Det är så jag vill ha det. Jag tror många är rädda för att framstå som “billiga”. Själv känner jag mig i motsatt till detta “classy”, värdefull och levande när jag lever ut det djuriska i mig.

Se inte så pretentiöst på mammarollen

Först en liten blink till några av er kvinnor där ute. Snälla, klappa inte dina medsystrar på axeln och i samstämmighet förenas i att ni inte har sex så ofta längre. Kanske har ni varit tillsammans länge med er partner eller så är ni mitt i småbarnsåren, men låt inte det bli en godtagbar ursäkt för att se er själva som ett offer som får finna er i att inte njuta av sex. Visst försvårar det, men man har det inte bättre än man gör sig. Med undantag för en extrem situation som en förlust, en depression eller dylikt, tror jag det är riskfyllt att sluta ha sex. För varje dag som går utan sex så kommer ni bli mer och mer vänner än partners är min erfarenhet.

Man måste jobba för att få lön

Såklart är inte två veckor för länge utan sex. Men om det börjar bli en eller flera månader så reagera om en väninna benämner detta som vardagligt. Jag känner till ett tjejgängsfenomen där det motsatta kan ske. Efter en helg med tjejgänget infinner sig känslan: Det är normalt att vi inte alls har mycket sex (om så är fallet) när vi har småbarn/varit tillsammans så länge. Du slappnar av i detta och mår till en början toppen i denna känsla. Men på sikt ger det motsatt effekt. I stället för att se att du måste jobba på att få till det sexuellt med din partner väljer du att släppa det tills du får lust. Den kommer dock inte lika självmant under t.ex. småbarnsåren.

Mammarollen och sexlivet

Jag vet inte varför men det känns som om ett busigt sexliv och mammalivet inte riktigt anses gå ihop. Som om det ligger ett osynligt kyskhetstäcke över mammarollen. Det tycker jag vid närmare eftertanke känns lite motsägelsefullt med tanke på att det är just sex som är orsak till att man är just mamma.
Jag vet inte om det hör ihop med den bilden många barn har om sina föräldrars sexliv. Man vill inte tänka att de gör/gjort det med varandra för att det är skönt. Senaste åren har jag börjat beundra mina föräldrars sexliv, men i alla år dessförinnan har jag bara tänkt att de typ haft sex de gånger de fått barn. Allt annat har “äcklat” mig att tänka på.

Egoist-tänk

Kanske föds ett anti-ego-tänk den dagen vi blir mammor? Barnet ska gå i första hand och det egna får stå tillbaka. Finns det något mer härligt egoistiskt än att njuta av sitt sexliv med eller utan partner?
Jag tror starkt på att vi behöver få tänka på oss själva ibland för att orka se, höra och lyssna på våra barn på bästa sätt. Att till och från, som förälder och par, få vara rent egoistiska och måna om sexlivet är kanske i slutändan det som gör att barnets föräldrar inte skiljer sig och det vinner ju verkligen barnen på.

Relaterade blogginlägg

3. Kvinnlig lust – inte bara för att vara ju... Jag undrar en del om kvinnlig lust och hur och om den skiljer sig från mäns lust? Kvinnlig lust känns tabu Den kvinnliga orgasmen känns lite tabu a...
11. Onani med frihetskänsla Vad jag förstått så lever en del med en tanke om onani som är förenad med skamkänslor och/eller skuldkänslor till följd av att partnern inte "godkänne...
51. I de lugnaste vattnen… Jag har alltid velat uppfattas som lite prydare än jag egentligen är sexuellt. Eller så var det fram till ganska nyligen då jag totalt vände och helt ...
7. Nyckeln till ett lyckligt förhållande En del kommer skruva på sig av besvär när de läser min teori, medan andra kommer le och tryggt luta sig bakåt när de hör samma teori. Även om alla är ...
57. Kåt, glad och tacksam Jag vet inte om ni sett den gamla svenska filmen Ogifta par. Det är ingen direkt tiopoängare enligt mig då den är rörig och gapig. Men den innehåller ...

29 reaktioner på ”12. En mamma är inte en nunna

 1. Jag tror också att vi mammor över lag behöver bli mera egoister på flera områden. En mamma är så mycket mer än mamma till sina barn.
  För att vara en glad och bra mamma behöver vi alla hämta energi från annat håll egentid, vänner, partnern, sex, träning och intressen.

  Klokt inlägg.
  Ha en fin Lucia.
  /Kamilla

 2. Tankeväckande! Håller helt med de ovanstående som Kommenterat redan! ☺️ Ids inte skriva samma sak då jag tänker helt samma som de ! ☺️ Jätte intressant blogg!

 3. Ja håller med bra skrivit.
  Ja tycker också att mammor ska våga och va porriga på alla sätt.
  Men sedan är de så att när man har lite större barn så är de inte så roligt när dom kommer på en när man har sex.

  1. Ja på ett sätt blir det ju svårare med äldre barn då de förstår mer och också är uppe senare. Så i mina ögon känns det svårare att hitta tillfällena när barnen är större än när de är små, och ännu mer om man har både mindre och större barn.

 4. JA!!! Drivkraften i os er så vigtig! Tak for at du tager dette op!! Det er første gang jeg besøger din blog, men absolut ikke sidste. Tak for godt og ærligt skriv!

 5. Håller med helt. Just detta att liksom “sluta ha sex” och bara vänta på att det ska ske ändå, på något automatiskt sätt. Men, hallå! Det kommer inte “bara ske”, utan att någon startar det! Men den tanken, den konstiga tanken, i kombinationen med allt det innebär att få barn, den tror jag är förödande.

  Och jag håller helt med dig att många nyblivna mammor nog på något märkligt sätt känner att det blir fult att ha sex. Och det är ju fullkomligt sorgligt, hur man kan se på något så viktigt och naturligt och underbart som sex, på det viset.

  1. Jo det är tråkigt och det behövs verkligen att kontrasten till de lite “torrare” mammorna visar sig. Det finns massvis med busiga mammor därute det är jag helt övertygad om. Tyvärr tror jag att media med pretentiösa mammor på omslag, i tv-soffor osv påverkar också. Duktiga flickan syndromet väcks lätt hos många mammor.

   1. Håller med om media. Och de är också ganska snabba på att skriva ganska förnedrande om tjejer som busar lite, tycker jag. Samtidigt som samma tidning ibland minsann ska skrivas så öppet och fint om sex, hur kvinnor ska njuta på olika sätt. Det känns som om tidningen inte kommit överens med sina medarbetare om någon direkt hållning, utan det är olika skribenter som skriver, och rubriksättare som ska skapa “nyheter”.

    1. Ja det är sant…hur du har fantastiskt sex i 10 punkter på ena bladet och sedan ett präktigt kändisreportage som sällan nämner sex i en intervju om deras liv på nästa, och om det nämns görs det väldigt ytligt.

 6. Ja, en mamma är ju fortfarande en människa med begär, behov, vilja, plikter, etc. Hennes liv är fortfarande hennes liv, även om barn finns med i bilden.

 7. Jag tycker oftare media beskriver hur fantastiskt sexlivet borde vara. Man måste vara kåt och ha sex, gärna med leksaker, bdsm, och multipla orgasmer och fontänorgasmer. I tidningar ses ofta sextips om att få igång sexlivet (Inget fel med det) På forum som familjeliv ses sex som en rättighet, där många har inställningen att om partnern inte vill så ofta “borde” den med mer sexlust få ha sex med andra. Vaniljsex är ett skällsord. Jag känner faktiskt inte igen mig i din upplevelse. Jag gillar sex, och har sex ofta, men känner nog oftare att jag nog skulle betraktas som tråkig när jag läser i forum och i media. Jag tycker om närhet, njutning och sex, men måste erkänna att jag inte lever upp till bilden av en kvinna som har djurisk lust och sex. Hade ganska mycket sex under småbarnsåren för övrigt .

  1. Hej Celine. Vad härligt att du höll igång sexlivet under småbarnsåren.
   Sen är jag kanske inte helt nöjd med ordet djurisk, för djuriskt sex ger väl intrycket att gå igång på vem som helst och banka på. Ordet “slampig” kanske beskriver bättre vad jag är ute efter. Slår man upp ordet slampa i ordlistan står det att det betyder “njutningslysten”. Många mammor tror jag skulle må gott av att tillåta sig att vara en slampa lite oftare med sin partner och släppa på spärrar om hur de bör/inte bör vara.

   1. Jag vet att många kvinnor/mammor känner att de “borde” vara kåtare och sexigare, mer villiga och sugna på sex osv. Blir man inte kåt blir ju inte sex skönt tyvärr. Ibland kan det absolut vara spärrar man behöver släppa.
    Jag är dock inte alltid kåt… Utan att det har med spärrar att göra.

    Men visst, att vara njutningslysten är ju alltid bra 😊. Jag är det, men det behöver inte ens leda till sex för mig, även om det ofta blir så.
    (Ordet slampa har en annan betydelse för mig)

 8. Gillar ditt intiativ till bloggen! Kommer fortsätta följa och läsa.
  Har varit i småbarnslivet och är nu gravid och börjar om igen. Är faktiskt orolig över att sexet kommer bli mindre frekvent och mindre skönt sen. Men så har jag också varit lyckligt lottad med extrem sexlust och det är skönare än någonsin nu dom gravid.

  1. Tack Lina! Jag förstår din oro, den hade jag också. Men om det har fungerat bra efter förra förlossningen och fram till nu finns ju alla förutsättningar för att det ska bli så även efter denna. Jag tror man har mycket att påverka i detta själv genom att bara ha viljan. Vad härligt att du njuter så av sexlivet under graviditeten och att du har stor sexlust, det är ju inte alla som har det under graviditeten 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *